domingo, 10 de enero de 2010

Com escriure el vostre article d'Arxivística a la Viquipèdia


L'últim exercici consisteix en escriure a la Viquipèdia la veu que heu entregat a l'assignatura Introducció a l'ArxivísticaJa hem parlat d'aquest exercici altres vegades durant el curs, i fins i tot va venir Joan Ramon Gomà, president de l'associació d'Amical Viquipèdia, a fer-nos una xerrada i explicar-nos en què consisteix aquesta enciclopèdia lliure. El dilluns 11-gener dedicarem la classe de pràctiques a crear el vostre article a la Viquipèdia. Ho farem tots junts, tant els del grup de l'Òscar com el del Miquel, a l'aula d'informàtica de la primera planta.

Per començar, necessiteu tenir el fitxer que vau entregar a la Remei. També heu de tenir a mà la presentació que va utilitzar en Joan Ramon titulada "Escriure a la Viquipèdia". Allà hi trobareu com crear un article, com fer formats bàsics (negreta, cursiva, ...), títols, ... Igualment, a continuació explicarem els primers passos per a tenir-ho una mica més clar tot plegat.


Doneu-vos d'alta a la Viquipèdia amb un usuari propi
Us recomenem que us doneu d'alta a la Viquipèdia creant un usuari, aneu a la pàgina adient per a crear-ne un. Si ja el teniu, perfecte. Inicieu la sessió a la Viquipèdia amb el vostre nom d'usuari i contrasenya.


La creació de la veu
Per a crear la vostra veu, només cal que aneu a la caixa de cerca i escriviu el títol del vostre article. Us portarà a una pàgina amb el resultat de la cerca, amb el text "Creeu la pàgina «Nom de l'article» en aquest wiki!". Feu clic al «Nom de l'article» per a crear la vostra nova veu. Si el vostre article ja existeix, caldrà que modifiqueu l'article existent afegint la nova informació que heu creat fent clic a la pestanya "Edita" que trobareu just a sobre de l'article.


Afegir el text del vostre treball
El nostre consell és enganxar tot el text de l'article de cop (o per blocs), i després aplicar-hi els formats correctes. Com? Qui hagi escrit l'article utilitzant estils correctes (Títol 1, Títol 2, etc...) té mooolta feina guanyada. Amés, si ho heu fet directament amb OpenOffice Writer ho teniu encara una mica més fàcil. Qui ho hagi fet amb Microsoft Word haurà de fer un altre pas addicional: passar-ho primer a OpenOffice amb el tradicional copiar-enganxar o fer un "Anomenar i desar" (també conegut com "Guardar como...") amb el format "Texto de Open Document (*.odt)".

Un cop teniu l'article escrit en format OpenOffice, cal exportar el contingut al format adient per la Viquipèdia. I això es fa anant a "Arxiu >> Exportar ...  Format Media Wiki (*.txt)". Doneu un nom a aquest arxiu, i després obriu aquest nou fitxer de text. Seguidament sel·leccioneu tot el contingut, ho copieu, i després ho enganxeu a la caixa d'edició de text del vostre article a la Viquipèdia. Si ho heu fet correctament, haurieu de tenir el 90% de la feina feta!


Les fonts i referències bibliogràfiques
Cal citar les vostres fonts per ajudar als lectors a verificar la veracitat de l'article i a trobar més informació. Per a fer-ho, podeu consultar aquesta pàgina de la Viquipèdia on s'explica com citar les fonts.


La categoria de la veu
Segurament, tots els vostres articles són com a mínim de la categoria "Arxivística". Per a fer que això aparegui correctament a la Viquipèdia, cal que afegiu el text [[Categoria:Arxivística]] al final de tot de l'article.


La vostra veu en altres idiomes
És bastant probable que el vostre article ja estigui escrit en altres idiomes. Si mireu qualsevol article escrit a la Viquipèdia, hi ha una secció "En altres llengües" que apareix a l'esquerra de la finestra. Per a que el vostre article també tingui aquesta llista amb les traduccions equivalents en altres idiomes, cal que afegiu al final de tot del vostre article el text adequat. Com fer-ho? El més senzill és buscar el vostre article en una altra llengua (p.e. anglès), editar-lo, i buscar el text que especifica les traduccions. Llavors el copieu i l'enganxeu al vostre article. Aquest és l'exemple (només una part) del text de la traducció de l'article "Archive" en anglès:

[[ar:أرشيف]] [[az:Arxiv]] [[bs:Arhiv]] [[br:Diell]] [[bg:Архив]] [[ca:Arxiu]] [[cs:Archiv]] [[de:Archiv]] [[et:Arhiiv]] [[el:Αρχείο]] [[es:Archivo]] [[fr:Archives]] [[gl:Arquivo]] [[hr:Arhivalije]] [[io:Arkivo]]


etc...


La forma d'entrega
A partir del moment que vosatres afegiu el text a la Viquipèdia i deseu la pàgina, ja queda accessible per tothom. Així doncs, no cal que ens entregueu el que heu escrit. Però sí que cal que sapiguem què ha escrit cadascú de vosaltres. Per tant, per a que l'Òscar i jo poguem revisar el vostre article heu d'enviar-nos un correu indicant el vostre nom, el vostre usuari de la Viquipèdia, l'article entregat a la Remei en Word o OpenOffice, i l'enllaç a l'article que heu escrit (miquel.rodriguez@uab.cat o oscar.tirvio@uab.cat).

Cal enviar-nos aquesta informació com a molt tard el dilluns 18-gener-2010, teniu una setmana per a posar l'article a la Viquipèdia i adaptar-lo al format adient.

No hay comentarios:

Publicar un comentario